GESCHEURDE KRUISBAND ? TPLO en/of KUNSTBAND

Zoals boven uitgelegd, zijn TPLO en TTA technieken die het chronische kruisbandprobleem, wat we meest bij honden zien, aan de basis aanpakken onderstaande tabel kan daarbij als leidraad worden gebruikt.

Wij hadden sowieso reeds een grote voorkeur voor TPLO, gezien de toepasbaarheid bij een breder indicatie gebied, maar de laatste jaren verschijnen ook meer en meer artikels die aantonen dat van de beide ingrepen TPLO de superieure is; lees bv. het recente artikel

Influence of TPLO and tibial tuberosity advancement on passive laxity of the cranial cruciate deficient stifle in dogs

(authors: Ober CA, Factor G, Meiner Y, Segev G, Shipov A, Milgram J, Vet Surg. 2019 Feb 17. doi: 10.1111/vsu.13177).

TPLO

TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy):

een ingreep waarbij het bot wordt doorgezaagd (osteotomie)  om het vlak van het scheenbeen (tibiaal plateau) in een correcte stand te brengen („leveling”).

Na zorgvuldig uitmeten op de digitale computerbeelden van de juiste kantelingshoek, wordt het scheenbeen doorgezaagd met 1 van 6 verschillende maten van boogvormige zagen. 

Het bovenste fragment met het tibiale plateau wordt volgens de vooraf uitgemeten hoek gedraaid en gefixeerd. Aan het begin van de ingreep voeren we meestal een arthroscopie uit om de toestand van de meniscus te beoordelen. Schade wordt bijgewerkt en indien nodig wordt het uitgescheurde deel van de meniscus verwijderd.

KUNSTBAND:

Zoals elders op deze website uitgelegd, is de ontstaanswijze van een voorste kruisbandprobleem bij honden vaak een chronische overbelasting door een bouwprobleem en niet een éénmalige, acute overbelasting. Vandaar dat bij actieve dieren van een zekere grootte, gewicht, activeitsniveau en/of sterker doorwegend bouwprobleem een kunstband vaak niet de beste keuze is.

Bij katten en patiënten die buiten de net beschreven criteria vallen, kan de vervanging van de doorgescheurde kruisband door een kunstband een goed keuze zijn.

You may also like...

1 Response

  1. Hoi, dit is een reactie.
    Om te beginnen met beheren, bewerken en verwijderen van reacties, ga je naar het Reacties scherm op het dashboard.
    Avatars van auteurs komen van Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *